Vyplatí se investovat do svatební koordinátorky? To je otázka, kterou jsme s Kubou při plánování svatby nakousli hned několikrát. Co má vlastně koordinátorka na starosti? Za co bychom jí platili? A nekecala by nám moc do toho, jak má NAŠE svatba vypadat?

Já jsem věděla, že svatební koordinátorky existují. Že pomáhají s plánováním svatby, s domlouváním místa a dodavatelů, a taky s organizací přímo na místě. Od začátku jsem si říkala, že je to položka, za kterou na naší svatbě určitě můžeme ušetřit, protože si chci vše vymyslet a domluvit sama a ve svatební den mi pomůže Niky a nejbližší rodina. A nakonec? Ze zvědavosti jsem se přeci jen s pár koordinátorkami sešla, slovo dalo slovo a rozhodli jsme se pro spolupráci s Terkou Řezníčkovou z Pro lásku. Po svatbě jsme se s Kubou naprosto jednohlasně shodli na tom, že koordinátorka je tou nejlepší investicí a doporučujeme jí každýmu, kdo se nás na to ptá.


Troufám sí říct, že koordinátorce opravdu vděčíme za to, že jsme si užili každou vteřinu před svatbou, během svatebního dne i následující den. 



A jak tedy naše spolupráce probíhala? Co všechno měla Terka na starosti a v čem nám byla takovým přínosem?


Jak už jsem říkala, s koordinátorkou jsme trochu váhali, takže jsme se poprvé sešli až ve chvíli, kdy jsme měli vyřešené ty nejdůležitější položky jako je místo, oddávající a catering. To je asi trošku netradiční postup, ale záleží na tom, na co všechno chcete koordinátorku využít. Jak si asi dokážete představit, možností je spousta. Koordinátorka může plánovat vše za vás, s vámi, nebo se může účastnit jenom přímo svatebního dne.

My jsme zvolili takovou zlatou střední cestu. Většinu dodavatelů jsme si domlouvali sami (protože to často byli i naši kamarádi nebo známí) a já jsem s Terkou řešila hlavně dekorace, květiny, program a logistiku celého prodlouženého víkendu.


Svatební místo

O výběru svatebního místa už jsem vám na blogu psala, ale když by se vám k tomu článku nechtělo vracet, tak jen shrnu, že to vůbec nebylo tak jednoduchý, jak jsme si představovali. Chtěli jsme místo, kde s rodinou a kamarády strávíme pohodový prodloužený víkend, kde budeme mít obřad i následnou hostinu a party, kde bude možnost trávit čas vevnitř i venku, kam se vejde 80-100 lidí a kde bude vnitřní prostor dostatečně velký pro případ, že by pršelo, kde nás nechají domluvit si vlastní jídlo a pití, kde ideálně bude moct část hostů i přespat a kde pronájem nebude nesmyslně drahý. Jooo, byl to oříšek.

Ale objevili jsme Jiráčkův dvůr a hned po první návštěvě nám bylo jasný, že TO JE ONO! Navíc jsme ani nemohli narazit na vstřícnější a milejší majitele.


Barvy svatby

Ještě než začnu psát o dekoracích a kytkách, chtěla bych zmínit to, že si myslím, že je fajn se nejdřív rozhodnout, do jakých barev budete chtít svatbu ladit. Jasně, může se to zdát jako blbost, ale nám to hodně usnadnilo plánování a myslím si, že hostům to zase usnadnilo výběr oblečení, protože se měli od čeho odrazit. Nejčastěji jsou svatby do modra, do růžova, nebo do přírodních tónů zelené a béžové. My jsme se rozhodli, že chceme mít svatbu barevnou a vybrali jsme proto kombinaci růžové, vínové, hořčicové, tmavě modré a šedé. A vypadalo to báječně!


Dekorace a nábytek

Ohledně dekorací jsme měli od začátku jasno - hlavně to nepřehánět! Jiráčkův dvůr je nádherný sám o sobě a opravdu stačilo málo a z prázdné stodoly a prostorné zahrady s alejí stromů se stalo kouzelné místo pro zahradní piknik a pohodovou party.

Asi měsíc před svatbou jsme se na místo jeli podívat i s Terkou, abychom si promysleli, kde co bude, ona zjistila všechny důležité informace o tom, co je nám k dispozici a vše si taky rozkreslila a změřila. V tuhle chvíli už za nás taky přebrala veškerou iniciativu, já jsem jí předala seznam dodavatelů a ona už se s každým individuálně domluvila na tom, co budou potřebovat za vybavení - elektřinu, vodu, nábytek, kolik prostoru atd... V návaznosti na to nám připravila přehlednou prezentaci se všemi nápady, které měla a společně už jsme to pak jen doladili a finálně si potvrdili, co jo a co ne.


No a teď teda už k těm konkrétním dekoracím a nábytku. Kde začít... začnu u hlavního vstupu do stodoly!


Aby bylo jasný, že hosté dorazili na naší svatbu, přivítala je tam tahle krásná cedule. Veškeré ručně psané texty, kartičky a jmenovky nám vytvořila nejšíkovnější Zuzanka z Flat White Lettering (která nám na svatbě s manželem připravovala i kávu, ale o tom zase někdy příště!).



Ve stodole byly nachystané stoly na hostinu...



...a každý si své místo mohl najít na zavěšených kartičkách.



Velké stoly, židle, nádobí a příbory už byly k dispozici na místě a zbytek jako ubrusy, látky, stužky, vázičky, svícínky, rámy a další dekorace dovezla koordinátorka. Ve stodole taky byly stoly s rautem, sladkými dobrotami a bar s pitím, ale abych se do toho úplně nezamotala, tak to bych si nechala do souhrnného článku o veškerém jídle a pití.

Venkovní prostor jsme rozdělili na několik částí. Dominantou bylo určitě místo pro obřad, které jsme připravili mezi stromy a jen jednoduše vyzdobili trojúhelníkovou slavobránou, kytičkami a malým stolkem.


Místem, které zaujalo všechny naše hosty a doteď slýcháme, že to byl úplně nejlepší a originální nápad, byla chill out zóna se sedačkami, lehátky a slunečníky. Zmiňovala jsem, že jsme si ze zahrady představovali udělat perfektní prostor pro zahradní piknik a určitě bychom se spokojili i s dekami a paletami, ale když nám Terka poslala prezentaci, ve které měla zahradní sedačku, bylo nám hned jasný, že tu na svatbě prostě potřebujeme!


Takový náš venkovní obývák!


Veškerý tenhle zahradní nábytek jsme si zapůjčili od Maximum services a musím říct, že jsme byli nadšení nejenom z toho, jak to bylo pohodlné a jak krásně to vypadalo, ale taky tím, že bylo možné se domluvit a vše nám den předem přivezli ve dvou velkých dodávkách, vyskládali to na zahradu, a potom den po svatbě si zase pro vše přijeli, naskládali to do auta a odvezli. Takže to bylo úplně bez starostí.


S čím ještě přišla Terka a nás by asi nenapadlo na to myslet, byl dětský koutek. Stačil malý stan a pár hraček a všechny děti se zabavily na celé odpoledne! V záloze jsme měli i malý nafukovací bazének, ale nakonec jsme si nebyli jisti počasím a rozhodli se ho nevyužít.


Celou atmosféru už potom doplnily akorát pentličky navázané v korunách stromů a světýlka. Světýlka jsou rozhodně na svatbu základ!



Květiny

Tak s květinami jsme to podle mě úplně vyhráli. Terka se totiž věnuje i vázání květin a přípravě květinové výzdoby, takže když jsem se to dozvěděla, zajásala jsem a nechala to úplně ale úplně na ní.

Domluvili jsme se akorát na tom, že chceme hezky rozvrkočené kytice. A že si přejeme, abych kytičku měla nejenom já jako nevěsta, ale i svědkyně, maminky a babičky. A ženich a tatínkové aby měli korsáže.



Kromě toho pak Terka připravila i květinovou výzdobu na stoly a k obřadu a druhý den ráno jsme tyhle "zbylé" kytičky rozdali odjíždějícím hostům a myslím si, že to všem udělalo radost. Tak to je jen takový tip pro vás, že je super se o květinovou výzdobu podělit, ať kytky zbytečně neuschnou, nebo to vy po svatbě nemáte doma jak v květinářství.


Koordinace svatebního dne

A abych se ještě na závěr vrátila k té koordinátorce a k tomu, v čem jsme viděli její největší přínos, tak to bylo právě v koordinaci svatebního dne. Bylo sice moc fajn mít někoho, s kým jsme si před svatbou prošli, jestli máme opravdu zařízené vše, co je potřeba, ale bylo K NEZAPLACENÍ mít někoho, kdo se o všechno postaral v ten náš den. Protože tím pádem to byl opravdu jen náš den. Náš den s rodinou a kamarády. Náš den, kdy jsme nemuseli nikoho úkolovat a nikdo se nemusel ničím stresovat.

Náš den, kdy jsme nemuseli myslet na nic jiného, než na to, jak jsme vděční, že máme jeden druhého. A užili jsme si každou vteřinu.


Protože o vše bylo postaráno!


Mohla jsem být celé dopoledne zavřená v pokoji, připravovat se a věděla jsem, že každý z dodavatelů bude vědět, kam má přijet a kde si má rozložit věci. Kuba mohl vítat hosty a pít s nima pivo, zatímco koordinátorka průběžně doplňovala svatební koláčky. Mohli jsme se spolehnout na to, že každý ví, co má dělat, kdy má kde být a jen co nám hosté po obřadu pogratulovali, už stáli ve špalíru s kornoutky plnými okvětních lístků v ruce. Jako by to byla měsíc dopředu secvičená choreografie. Pět minut předtím, než začalo pršet, bylo všechno co nesmí zmoknout zandané dovnitř a dvě minuty po tom, co pršet přestalo, už to bylo zase venku na svém místě.

Všechno probíhalo tak hladce, že by si jeden myslel, že to je naprosto samozřejmé. Ale není. Opravdu jsem přesvědčená o tom, že vytvořit pohodovou atmosféru na akci, kde je sto lidí, není jen tak a jsem vděčná za to, že jsme na svatbě koordinátorku měli.



Tady Terka a její asistentka Lucinka opravují drát od světýlek, který někdo přetrhl. A já jsem se přišla podívat a byla jsem ráda, že to nemusím opravovat, protože bych to akorát ještě víc rozbila :D.

Na kolik to může vyjít?

Protože jsem s tím začala už i u minulého článku o přípravách, budu v tom pokračovat dál a i tentokrát se pokusím přibližně nastínit, kolik jednotlivé věci můžou stát. Nejsou to konkrétní ceny, které jsme platili my, ale spíš takové orientační rozmezí, ať máte představu, jak se to může pohybovat.

Konzultace příprav a koordinace celého svatebního víkendu - 15 000 - 20 000 Kč
Pronájem podobného prostoru na prodložený víkend i s ubytováním - 70 000 - 120 000 Kč a víc. Míst jsme objeli spoustu a ceny se opravdu liší podle lokality, velikosti a vybavení.
Výzdoba svatebního místa - 5 000 - 10 000 Kč
Zapůjčení nábytku - v našem případě cca 50 000 Kč i s dopravou.
Květina pro nevěstu - 1 500 - 2 500 Kč. Pokud budete květiny kupovat v nějakém květinářství, doporučuju ideálně neříkat, že to máte na svatbu, protože jakmile to řeknete, cena se z nepochopitelného důvodu zdvojnásobí.
Květiny pro maminky, svědkyně, babičky - 500 - 1500 Kč

Tak já si myslím, že to je všechno, co jsem chtěla napsat ohledně koordinátorky, místa, dekorací a květin. Pokud vás k tomu ale ještě cokoli napadne, nebo budete mít na cokoli dotaz, určitě napište do komentářů. A jestli máte jakoukoli vlastní zkušenost, o kterou se se mnou a s ostatními chcete podělit, budu samozřejmě jako vždy ráda, když tomu věnujete čas a taky napíšete komentář!

8 komentářů

  1. Moc děkuji za tento článek. Svatbu si plánuji také sama, měla být už letos v květnu a je přesunuta na příští rok. Tak mám alespoň víc času na plánování a přemýšlění nad dekoracemi, jelikož vše ostatní už máme. Svatbu jste měli boží a nádhernou. Oceňuji hlavně výběr barev, který se zdá na první pohled odvážný, ale vypadal neokoukaně a naprosto božsky. Těším se na další články.
    Mějte obě krásný den a ať se daří v životě i ve všem co děláte <3 Míša

    OdpovědětVymazat
  2. Pani, ty fotky se teda povedly! <3
    Sandra / Blog: http://shineoffashion.com

    OdpovědětVymazat
  3. Svatbu jste měli krásnou, z fotek a videí z insta jsem měla pocit jako bych tam byla! :D Avšak ty cenové příčky mě děsí, ale jsem ráda, že konečně reálně vím, že to není jen tak si udělat svatbu a taky že jsou položky, na kterých se dá ušetřit. Zatím to není moje téma, ale "oddala" jsem dvě ségry a ty to měly docela low cost a taky to bylo fajn...ve výsledku jde o oslavu lásky :) A já Vám ještě dodatečně přeji hodně štěstí, lásky a zdraví do Vašeho manželství :)

    OdpovědětVymazat
  4. Svatební koordinátorky jsem kdysi považovala za zbytečné, ale po tom, co jsem byla na dvou svatbách je určitě neberu jako zbytečné! Naopak si myslím, že s někým, kdo pořádá svatby pravidelně může být svatba opravdu klidným a dokonalým zážitkem!

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký článek i fotky, svatba určitě byla krásná :) My jsme koordinátorku neměli, měli jsme menší svatbu a zvládli jsme to s pomocí kamarádů, ale určitě věřím tomu, že je to dobrá investice a že to je s koordinátorkou víc na pohodu:)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Luci, ráda bych se zeptala, zda nevíš, co je to za látku, kterou jste měli na středu stolů. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Cena za svatební kytici je skutečně vyšší, než za běžnou narozeninovou kytici, a má to své reálné důvody. Často se do ní také používají květiny, které se extra objednávají, a je větší nárok na jejich kvalitu, protože to je kytice, která musí vydržet v dobrém stavu celý den. Květiny do ní se také obvykle speciálně ošetřují a její uvázání může klidně trvat dvě až tři hodiny. Tvrzení, že snad floristky v tomto směru nějak podvádějí, to je fakt nefér.

    OdpovědětVymazat
  8. Měli jste krásnou svatbu :-).
    O tom, že ne vždy musí byt všechno perfektní jsem našla fajn článek tady https://mujpant.webnode.cz/l/nase-svatba-aneb-ne-nejsem-tehotna/
    Důležité je, že se máte rádi a jste spolu.
    Jinak Luci, paní jsem psala a bude psát příběh o svém porodu, tak by to mohlo byt pro tebe přínosné :-).

    OdpovědětVymazat