Ahoj všichni! Dneska vítáme především blogerky a blogery. Často nám totiž chodí otázky ohledně blogování. Hlavně toho, jak začít, jak to vlastně všechno funguje a co zlepšovat. Tak jsme se rozhodly, že nebude od věci čas od času vytvořit článek i na tohle téma. Pár předchozích článků o blogování najdete překvapivě v kategorii "blogování" a jestli vás zajímá, jak vůbec začít, natočily jsme o tom video "Jak začít blogovat?". Aaa ještě než se pustíme do článku, rády bychom vás pozvaly na náš workshop právě o blogování (ale i fotografování a sociálních sítích), který budeme pořádat ve spolupráci s THE SENSES. Více informací najdete TADY, tak kdyžtak mrkněte!

A jdeme na to! Připravit článek, fotky, příspěvky na sociální sítě... všechno kolem toho zabere celkem hodně času, s tím je potřeba počítat. Jak to ale udělat, aby si váš článek přečetlo co nejvíce lidí? Jak zvýšit aktivitu na vašem blogu? Sepsaly jsme pár základních tipů, které považujeme za ty nejdůležitější a budeme moc rády, když se s námi v komentářích podělíte o ty vaše!

  • Když mluvíme o čtenosti blogu, myslíme tím počet pravidelných čtenářů. Nejde tedy jen o jednorázovou "akci", která na váš blog přivede tisíce čtenářů za den, kteří se už potom ale většinou nevrátí zpátky. Pro vašeho čtenáře (a i pro vás jako blogery) je nejdůležitější právě kvalitní obsah - články, fotky, videa, tipy, ať už je to cokoli, mělo by to ostatním něco přinést. Měli by se inspirovat, pobavit, něco nového se dozvědět nebo naučit. Nezapomeňte ale být hlavně sami sebou a ukázat svou osobnost! Právě kvůli tomu si totiž váš blog oblíbí a budou se na něj pravidelně vracet.
  • Design a jednoduchá orientace na blogu vytvoří pro vaše čtenáře příjemné prostředí ke čtení příspěvků. Je určitě důležité zamyslet se nad tím, jak váš blog vypadá, jak je přehledný, jestli se font, který jste zvolili dobře čte atd. atd..
  • Pravidelnost je pro nás jedním z klíčových prvků blogování a jsme si jisté, že je to i jeden z důležitých faktorů při rozvíjení úspěšného blogu. Zkuste si vytvořit plán. Udělejte si seznam příspěvků na měsíc dopředu a řekněte si, že třeba každé pondělí publikujete outfit, každou středu motivační článek a každou sobotu wishlist. Bude to fungovat dobře nejen pro vás, protože budete předem vědět, co si na kdy připravit, což vám ulehčí práci, ale zároveň to ocení i vaši čtenáři, protože budou vědět, kdy se můžou těšit na jaký příspěvek a jak často se na blog mají vracet. Jako pravou ruku k plánování si můžete stáhnout náš měsíční nebo týdenní plánovač.
  • Buďte aktivní! Komunikujte se svými čtenáři, odpovídejte na jejich dotazy, ptejte se jich na otázky a ukažte jim, že si jich vážíte. Jedna z nejlepších věcí na blogování je právě to, jakou skvělou komunitu lidí si kolem sebe budujete.
  • Buďte originální! Jasně, v dnešní době, kdy existuje milión blogerů, youtuberů a instagramerů, je rozhodně těžší vymyslet něco "svého", než to bylo před pár lety. I tak je ale fajn to zkusit. Protože právě proto, že je "nás" tady tolik, je potřeba se odlišit od ostatních a zaujmout.
  • Skoro nejpoužívanějším slovem online je v poslední době "clickbait", tedy jakási návnada na kliknutí. Autoři článků a videí se vás snaží nalákat k tomu, abyste rozklikli právě ten/to jejich. To ale (prosím) nechte bulváru! Z dlouhodobého hlediska to totiž stejně nikam nevede, protože čtenáři rychle zjistí, že to, na co je lákáte, na blogu stejně nenajdou a příště už se nenachytají (tak snadno)... 
  • Rozhodně ale nepopíráme že titulek a úvodní fotka jsou důležité. Dejte si na nich záležet.
  • A poslední náš tip pro dnešek zní "Nezanedbávejte sociální sítě!". Doplňte svůj blog/youtube kanál o stránku na facebooku a účet na instagramu a buďte aktivní. Sdílejte nové příspěvky a videa a podělte se se svými sledovateli i o něco navíc z vašeho života. Nás by určitě zajímalo, jestli používáte i twitter, snapchat (nebo ho převálcovaly InstaStories?) nebo Pinterest, protože tam zase tolik aktivní nejsme a možná bychom mohly...

Snad se vám dnešní příspěvek líbil a dozvěděli jste se pár nových informací. Jsou takovéhle články něco, co by vás do budoucna zajímalo a bavilo číst? Napadá vás nějaké další téma, na které bychom se měly zaměřit? Budeme se těšit na vaše komentáře! 

41 komentářů

  1. Ahoj holky, diky za skvele tipy! Ja se teda strasne snazim a myslim, ze vsechny z tipu dost splnuju a dodrzuju, tak uvidime, jak se to vyvine do budoucnosti. Kazdopadne mi pomohl vas workshop, na kterym jsem byla asi pred 3/4 rokem, ale nedavno jsem prestoupila na wordpress, protoze si myslim, ze to do budoucnosti je lepsi... Jo a co se tyce socialnich siti, tak puzivam vsechno krome twitteru, insta stories ale hodne malo, za to pinterest je muj nejlepsi kamarad!!! ;)
    S laskou
    Sandra / http://www.shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně sepsané, řekla bych, že většinu docela splňuji, publikuji pravidelně, komunikuji se čtenáři, snažím se mít originální obsah. Samozřejmě je to těžké, vzhledem k tomu, jaké množství blogů je, ale i přes to, že nemám tísíce pravidelných čtenářů, tak mi stačí těch mých pár, kteří se rádi vracejí a čtou, protože blogování mě opravdu moc baví! :)
    P.s.: Ráda bych někdy přišla na worskshop o focení. :)
    Andrea Mokrejšová

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj holky, také jsem na tohle téma zpracovala článek: co mi konkrétně pomohlo v loňském roce - 7 tipů pro blogování :) - http://www.diyprojekty.cz/2016/12/7-tipu-na-blogovani-shrnuti-lonskeho.html

    OdpovědětVymazat
  4. ...jinak super článek - za mě se mi nejvíc líbí tip na pravidelnost, ta je podle mě jedna z nejpodstatnějších. Krásné dny, Iva :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělé tipy :) Určitě hodně užitečné :).

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, holky byla bych moc ráda, abyste napsali něco, jak začínat na YouTube.
    Děkuji

    svetpodleelisky.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Mám ráda podobné články, díky za ně :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj holky,
    Díky za tipy :)
    Jsem začínající bloggerka, tak to dost ocením, ale myslím, že u mě s aktivitou nebude problém...

    ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za tipy, velice užitečný článek :). Já sama jsem psala něco přes dva roky blog na blog.cz, měla jsem už i DOCELA zajímavou čtenářskou základnu, ale zkrátka na konci léta se dostavila jakási krize a zkrátka jsem s blogováním přestala na neurčito. Teď cítím, že už mi psaní chybí, ale mám pocit, že vracet se na starý blog by už nebylo správné. Přece jen jsem se zase posunula, jsem přece jenom starší než když jsem si zakládala svou starou stránku. Plánuji proto přejít na blogspot, jen se s ním musím naučit pracovat, což bude možná trochu problém :D...

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj holky!:))
    Jmenuju se Maruška a je mi třináct let. Blog taky píšu a abych se přiznala, tak vy dvě jste pro mne byly vždycky takový vzor. Tento článek je opravdu super! Moc se vám povedl a hlavně je fajn předávat někomu svoje zkušenosti a kdo jiný by to mohl dělat než vy dvě!
    Já mám blog přes stránku Webnode. Nechodí na něj moc lidí, ale píšu ho teprve rok a upřímně ani ne moc pravidelně. Slouží jako takový můj deníček.. Co jsem dělala a podobně. Ráda bych však chtěla i dávat lidem nejake tipy na různé věci. Chtěla jsem se proto zeptat na váš názor. Myslíte, že by vás zajimala ráda na nějakou věc od mladé, třináctileté holky? Vzhledem k tomu, že vy jste v těchto věcech dost "zběhlé" a víte, co by čtenáře mohlo zajímat, tak jsem myslela, že byste mi mohly poradit. Trošku se toho totiž bojím. Také bych chtěla trošku zvýšit sledovanost, ale bohužel Webnode moc lidí nepoužívá :/
    Budu moc ráda za jakoukoliv odpověď:) Mějte se krásně a předem děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Všechny rady, body, které jsou v článku zmíněné jsem znala, ale není nad to, přečíst si je černé na bílém, připomenout si je. Já stále bojuji hlavně s tou pravidelností. :)

    Yane nee

    OdpovědětVymazat
  12. Hezký článek!
    Všechno dá se říct dodržuju, ale je těžké se v dnešní době prosadit. To bych řekla, že je to nejtěžší.
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Já mám Facebook a Twitter a vesměs zvládám vymýšlet i něco navíc :) . Ze seznamu bych vypíchla pravidelnost a přehlednost - jak designu, tak velikost a typ fontu. A originální nápady? Většinou stačí být sám sebou; každý má v sobě kus svojí vlastní originality.

    OdpovědětVymazat
  14. Článek je strašně super a určitě bych ocenila nějaké podobné do budoucna! :) Já si myslím, že by tam ještě měla patřit (i když je to asi očividné) trpělivost. Protože mi přijde, že znám spousty dobrých blogů, které jsou ale právě docela malé a nikdo je moc nezná. A tím, že třeba nepřidávají jenom nejoblíbenější typy článků (new in, outfity...), tak nejsou tak známé. A bylo by škoda, kdyby toho pak někdo nechal, jen proto, že to chce čas. :) A já bych si z vašich tipů nejspíš měla převzít to plánovaní článků! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  15. Používám´: Instagram , Snapchat , Messenger , Whats app,. Blog mám a děkuji za informace co by mělo být na blogu.

    OdpovědětVymazat
  16. Hrozně mě článek zaujal. Určitě si myslím, že by jste mohly psát hodně takových článků dál, protože si z něho hodně lidí něco odnese a zároveň byl dobře propracovaný. Plánuji si vytisknout i váš plánovač a pořádně si to rozpracovat. Jelikož mým "předsevzetím" je víc si plánovat věci.
    LIVE YOUR LIFE WITH SMILE. ♥

    OdpovědětVymazat
  17. Tak já nevim, co dělám blbě :D Člověk se odstěhuje do jiné země kvůlu blogu a furt nic :D Bude to ta originalita, to je konec :))
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
  18. Dámy, díky za tipy ;) Pokusím se aplikovat!

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím.

    Tento článek mi pomohl asi stejně jako vy v mých začátcích. Všchni čtenáři co toto čtete! Buďte rádi, že vůbec máme někoho jako jsou holky z ACOS. Za celou dobu co blogují nám mohli být kamarádkami, ale také hlavně inspirací. Já jsem se díky nim začala mít ráda sama sebe. ACOS mi v životě hodně pomohli. Ačkoliv jsem náctiletá, procházela jsem si něčím, co by jen tak někdo psychicky nezvládl. Díky nim jsem se zachránila a začala dělat to, co mě baví. Ono mít pohlavní poruchu identity od malička není zrovna procházka růžovým sadem a lidi ve vašem životě k vám přistupují jinak než k rovnocennému člověku. Musíte mít rádi sami sebe. Mě v mých depresích zachraňoval právě tento blog. Jeho obsah, pozitivní nálada a neuvěřitelná vstřícnost.

    D Ě K U J U.


    http://kayleemmn.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuji za užitečné tipy. Pokračujte prosím v sérii na téma Blogování :)

    OdpovědětVymazat
  21. skvělý článek. Hodně mi pomohl, inspiroval a motivoval. Určitě se tohle všechno budě hodit. Děkuji. http://mynewlucyblog.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  22. Děkuji za rady,jsem opravdu ráda ,že jste udělaly sérii o blogování. Pokud někoho zajímá nebo čte Selekci,tak se prosím koukněte na můj blog o ní - http://the-selection-cz.webnode.cz/ budu ráda.

    OdpovědětVymazat
  23. Se ségrou se snažíme být hlavně originální, nevěnujeme se takovým těm ohraným tématům jako je třeba make up, ale snažíme se dávat tipy pro volný čas a brát lidi na výlety hlavně po ČR, protože máme pocit, že většinou zvou všichni jenom do zahraničí a zapomínají na krásy naší krajiny :) Takže kdyby to někoho zajímalo, určitě je vítán!
    Jinak co se týče workshopu, tak jsem se moc chtěla zúčastnit, jenže jsem pořád tak trochu nemocná, tak snad někdy na jaře nebo v létě :D

    https://tripsandweekendactivities.com

    OdpovědětVymazat
  24. Zrovna vymýšlím název blogu, takže tyhle tipy mi přišli vhod :)

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj holky, chtěl bych se Vás zeptat jak se vás osobně dotýkají změny na Youtube? Myslím změna v algoritmech, která tolik nepropaguje videa youtuberů a těm tak klesá sledovanost a počty odběratelů. Tak by mě zajímalo jak jste na tom a jak proti tomu bojujete - jestli bojujete.

    Děkuji Míša

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj holky!
    Moc díky za tipy, je to všechno svatosvatá pravda. Všichni to víme, ale málokdo to skutečně dodržuje, tak třeba pro mě tohle byla motivace.

    Ať se daří.
    Tereza / Dog & Pineapple
    www.terezastastna.com

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj holky, taky sem právě začala a myslím, že jsem si to trochu ztížila, protože sem začala rovnou na wordpressu, bez předešlých sledujících :D ... ale zase na druhou stranu jsem si říkala, že to bude lepší, když už začít, tak pořádně ať to nemusím pak měnit nebo tak něco...
    Co vy? Kde jste začínaly? Máte nějaké osobní tipy, které tu nezazněly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Marblog. Před dvěma měsíci jsem začal na Blog.cz, protože jsem nic jiného neznal, ale velmi brzy mě to tam začalo odrazovat - lidi i omezené funkce, takže jsem přešel na Blogger. Ten se mi líbí do funkcí i vzhledu víc, ale je problém s lidmi. Bojí se komentovat. Většina čtenářů, kteří za mnou chodí jsou z blog.cz a jsou zvyklí anonymně vyplnit okno a odeslat, což u Bloggeru jde taky a mám to povolené v nastavení, ale jak to vypadá jinak, než jsou zvyklí, neumějí si s tím poradit a raději nic nepíšou.

      Vymazat
  28. Ahoj holky, budu ráda, když se podíváte na můj blog, kde mám zatím jen jeden článek ale plánuji psát články z každodenního života, různé příběhy, recepty, psychologické články, o rozvoji osobnosti, o sebevědomí... zkrátka o všem :D
    http://mariemace.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  29. Ahojte chcela by som sa opýtať čo mám robiť keď mám na blogu vyše 1300 sledovateľov ale necomentuju. Snažím sa s nimi komunikovať ale aj keď ich poprosím aby my napísali niečo tak na celom blogu nemám ani jeden comentár. Budem strašne rada ak sa my ozvete. ĎAKUJEM

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj Lucko a Nicole. Chtěla bych si založit kosmetickou značku, kosmetice rozumím, ale nějak nevím jak si to založit. Prosím, aby jste mi na tuto zprávu odepsali.

    OdpovědětVymazat
  31. Děkuji za rady. Právě tvořím své stránky a později blog věnující se kariéře letušky/stevarda. Jak podat žádost, průběh výběrového řízení apod. Osobně jsem pracoval 10 let pro jednu z velkých leteckých společností v Perském zálivu, takže mám spoustu zkušeností.

    www.10-let-v-oblacich.webnode.cz

    OdpovědětVymazat
  32. Díky za článek holky, není od věci si tyhle věci připomenout. Pravidelnost je určitě důležitá, ale u sebe jsem zjistila, že nemá cenu se do něčeho tlačit, protože pak jsou články o ničem. Píšu když mám co říct a mám pocit, že to ostatním něco přinese. :) Dřív jsem myslela, jak budu psát o kosmetice a outfitech, ale vůbec jsem se v tom nenašla. Naopak mě baví motivační články, kde se čtenáři můžou zamyslet a taky se začínám zajímat o ekologii a zdravou stravu, o čemž bych časem chtěla psát víc.
    Je trochu demotivující, když vidím, jak velký množství lidí má blog, ale na druhou stranu je hodně lidí, co je čte a každého baví něco jiného a najde si tak to svoje :)

    Ze sociálních sítí jsem poslední dobou nejaktivnější na instagramu, kde se opravdu snažím o pravidelnost. (https://www.instagram.com/marketa_hulkova/) A občas i na Facebooku.

    Mějte se krásně! :)
    https://marketa-h.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  33. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj, já osobně bloguji už strašne dlouho, z počátku přes blogger, nyní mám však už vlastní doménu a kvalitní webhosting, díky čemuž mám každým dnem více a více čtenářů.

    OdpovědětVymazat
  35. Skvělé, to se mi bude hodit, když začínám a chci být víc vidět :) je lepší psát k někomu a vědět, že se na to reaguje, než do prázdných stránek bez zájmu :)

    OdpovědětVymazat
  36. Super článek. :) Myslím si, že největší základ pro zvýšení návštěvnosti je pořád přispívat nějaký obsah, který lidi zajímá. Nicméně to bohužel není všechno. Z vlastní zkušenosti totiž můžu říct, že neméně důležitá je třeba i kvalitní SEO optimalizace.

    OdpovědětVymazat
  37. Tiež som si založila blog, ďakujem za super tipy..velmi pomohlo :)) http://clairedelalune.home.blog

    OdpovědětVymazat