Po našem posledním článku a diskuzi, která se vyvinula v komentářích máme pocit, že je ještě pár témat, ke kterým bychom se ve spojení s tím, "jaké to je být influencerem" chtěly vyjádřit. Úplně na začátek vám všem chceme poděkovat za vaše komentáře - ty pozitivní, i ty negativní. Zpětná vazba a vaše pohledy na věc jsou pro nás, a to co děláme, opravdu důležité.

V komentářích se často opakovalo slovíčko reklama. Protože influencer marketing (neboli reklama na sítích influencerů) je něco, co nás hodně zajímá a věnovaly jsme se tomu i při studiu marketingové komunikace a v našich bakalářkách a diplomkách, zkusíme dneska sepsat pár našich postřehů i sem, do článku na blog. Budeme opět rády, když se v komentářích zapojíte do diskuze a dáte nám vědět, jak na to nahlížíte vy. Může se totiž na první pohled zdát, že je to jen o vztahu influencera se značkou, ale podle nás obrovskou roli hraje právě publikum. Tak se na to pojďme podívat.

Influenceři jsou normální lidi. Jsou to lidi, kteří se rozhodli sdílet části svého života na internetu a během nějaké doby si získali určitý počet sledujících, na které můžou mít vliv (influence - od toho slovíčko influencer). Mohou své sledující ovlivnit podobně jako jiná média, ale narozdíl od nich mají se svými sledovateli vztah založený na důvěře (to u televize najdete málo kdy) a mají i vyprofilovanou cílovou skupinu (opět téměř nemožné u masových médií). Toho, že influenceři existují si začli všímat i marketéři. Prací marketérů je zjednodušeně prostě prodat produkt firmy, pro kterou pracují. A tak je napadlo - co takhle oslovit influencery, aby nám ten náš produkt zpropagovali? Když doporučí náš produkt, mohlo by to některé z jejich sledujících nalákat k tomu, aby si ho koupili...

A teď si to představte. Nějakou dobu si píšete blog, natáčíte videa, přidáváte obsah na sociální sítě, máte své čtenáře a sledovatele a osloví vás vaše oblíbená firma, že by s vámi chtěla spolupracovat. Nabízí vám produkt nebo v dnešní době už i finanční ohodnocení za to, že je zmíníte, podělíte se se sledovateli o svůj názor a nebo je informujete o nějaké konkrétní akci. A jelikož jsou blogy a všechny další online kanály od úplného začátku založené na tom, že tam sdílíte své názory, zkušenosti a navzájem si se svými sledovateli doporučujete, co funguje, zní tohle jako ta nejlepší nabídka na světě.

Jenže. Pustit se do spolupráce se značkou má dvě hlavní úskalí. Prvním je to, že na rozdíl od jiných povolání, to, jak být "správným influencerem" vás nikdo nikde nenaučí. Nemůžete jít do školy pro influencery, koupit si učebnici o tom, jak se to dělá... musíte si na to přijít sami. Často metodou pokus omyl. Můžete se řídit vlastní intuicí, koukat se, jak to dělají ostatní a poslouchat reakce vaší komunity. Ale ve finále to stejně každý budeme dělat trochu jinak, protože každý jsme jiný. Druhým úskalím jsou potom morální hodnoty každého z nás. A zase - i ty máme každý nastavené jinak. Někdo se stane influencerem pro peníze, někdo to dělá, protože ho to baví, ale zároveň je schopný se tím uživit a někdo bloguje jen tak, po tom, co přijde domů ze své práce. Nic z toho ale není špatně (i když s vytvářením obsahu pouze pro peníze se neztotožňujeme).

My influencery často přirovnáváme ke klasickým online i offline mediím - časopisům, rádiu, televizi... Akorát narozdíl od těch tradičních médií, kde si firma většinou jen zaplatí reklamní plochu, jde influencer marketing dělat mnohem kreativněji a mnohem zábavněji (aspoň podle nás). Možnostem se meze nekladou a díky vztahu s publikem jde vymýšlet i opravdu interaktivní obsah. Tak, aby se právě NIKDY NESTALO, že influencer bude pouze MODERNÍ VERZÍ TELESHOPPINGU.


Mezi influencerem a firmou tak nejde (nebo by aspoň nemělo jít) pouze o reklamu, ale o spolupráci. Ideálně dlouhodobou. A především o takovou, aby byla výhodná pro všechny TŘI strany. Pro firmu, influencera, ale především také pro sledovatele! Tomu by vždycky měla přinést nové informace, zajímavý obsah, zábavu nebo nějakou další výhodu.

Jak nad tím tedy přemýšlíme my? Když nás osloví firma s tím, že by měla zájem o spolupráci, nejprve je pro nás důležité zjistit, jaké má tato firma hodnoty a jestli se vůbec shodují s těmi našimi.  Svým způsobem dáváme dané značce prostor v rámci našeho obsahu a chceme, aby to byla jen taková značka, která se k nám perfektně hodí. Druhým a tím nejdůležitějším faktorem, který zvažujeme, když se rozmýšlíme, zda do spolupráce půjdeme nebo ne, je obsah, který společně můžeme vytvořit. Příkladem může být to, že sice každý den používáme zubní pastu (dokonce dvakrát! :D), jsme ztotožněné s firmou vyrábějící zubní pastu i s pravidelným čištěním zubů, ale běžně o zubech na svém kanále nemluvíme, tudíž abychom propagovaly zubní pastu, musely bychom vytvářet speciální, často nepřirozené příspěvky se zubní pastou. Takový příspěvek by působil křečovitě, narušil by náš vlastní obsah a to nechceme.

Proto je pro nás důležité, aby veškeré naše spolupráce dávaly smysl, byly přirozené, hodily se k nám i našemu obsahu a to, co společně vymyslíme vytvářelo hodnotu i pro naše sledovatele. Tady akorát pro pořádek a abychom předešly nějakým zbytečným dohadům, pod slovem hodnota si nepředstavujeme, že zachraňujeme svět. Jde o informace a primárně o zábavu.

Ve chvíli, kdy máme v tomhle jasno, firma nás zaujme, do kampaně není zapojeno dvacet dalších influencerů a máme už i nějaké nápady na zpracování, je dalším krokem samotné testování produktů, nebo služeb. Nikdy bychom si nedovolily prezentovat něco, co nám nevyhovuje, nebo co jsme pořádně nevyzkoušely a už se několikrát stalo, že jsme právě kvůli tomu nakonec produkt vrátily a spolupráci odmítly.

Dalšími faktory pro výběr partnerských značek je i otázka toho, zda si značky, se kterými spolupracujeme, navzájem nekonkurují. Vybíráme si jen ty, které opravdu používáme i mimo sociální sítě. Nenastane pak případ, že bychom jeden týden propagovaly jednu zubní pastu (když budeme pokračovat v našem příkladu) a další týden zase jinou. 

Ať už je náš obsah vytvořen ve spolupráci s firmou nebo ne, vždy říkáme náš upřímný názor a NIKDY nikoho nenutíme k tomu, aby šel a koupil si to, o čem mluvíme. Nikdy nemáme od firmy nakázáno vytvořit jen pozitivní výstupy. Na takovou spolupráci bychom ani nepřistoupily.

A s tím, úplně na závěr, se pojí ještě jedno velké téma, o kterém se v poslední době hodně mluví - označování sponzorovaného obsahu. Někomu je možná jedno, jestli influencer ve svých příspěvcích přizná, že jde o spolupráci, někomu ne... My věříme, že pro upevňování důvěry mezi námi a vámi bychom k vám měly být maximálně upřímné. A i když to, že nějaký produkt dostaneme, nebo za jeho zveřejnění máme určitý honorář, nemění nic na tom, co o produktu píšeme nebo říkáme, je podle nás správné, abyste věděli, že to tak je. Je to prostě fér.

Komunikaci se značkami si už neřešíme jen samy, ale máme na to agenturu Elite Bloggers. Ta už od začátku taky trvá na tom, aby spolupráce byly přiznané a řádně označené. Tento měsíc se o tom rozhodla ještě více komunikovat, aby se to stalo normou, kterou vyžadují firmy, praktikují influenceři a mohou vždy očekávat fanoušci. Projekt se jmenuje #MesicTransparentnosti, a v rámci něj vyzýváme všechny influencery, aby viditelně označovali své spolupráce s firmami, všechny sledovatele, aby si více všímali toho, jak to funguje a všechny firmy aby si uvědomily, že upřímnost je ta nejlepší cesta. Více informací k celému projektu najdete ještě na webu Elite Bloggers a na stránkách Univerzity Karlovy Férová reklama.

Pro nás a vás to v praxi znamená to, že na Instagramu a na Facebooku u sponzorovaných příspěvků najdete hned na začátku označení #spolupráce (místo předchozího #ad) a na blogu a YouTube, stejně jako doposud, bude na začátku textu napsáno "vzniklo ve spolupráci s ... ".

Jestli jste článek dočetli až sem, tak vám za váš zájem moc děkujeme. Máme radost, že se ta naše influencerská scéna profesionalizuje, někam se posouvá a všichni se od sebe navzájem učíme. Jak už jsme totiž zmínily, všichni jsme jenom lidi a postupně se učíme z našich chyb, zkušeností a ze zpětné vazby. Tak zpětnou vazbu poskytujte, diskutujte, klidně kritizujte, ale zkuste se vyvarovat "hejtování". To místo posunu kupředu zapříčiní jen smutek, rezignaci a stagnaci.

21 komentářů

  1. Nechtěly byste třeba zveřejnit článek, kde uvedete všechny aktuální spolupráce? Třeba za rok 2018? Bylo by to docela zajímavé počtení a byl by to třeba krok k další férovosti. Jasně, člověk by taky mohl takhle projet celý váš IG a našel by to asi taky, ale bylo by třeba hezké i krátké vysvětlení, proč například podporujete tuhle firmu. Díky Nicol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkujeme moc za námět na článek, jestli je to něco, co by vás zajímalo, klidně můžeme přemýšlet o tom, že bychom naše dlouhodobé spolupráce přehledně sepsaly i s vysvětlením, proč firmu podporujeme :).

      Vymazat
    2. Suhlasim ze to by bolo velmi zaujimave! Dokonca by mohlo fungovat i to, ak by kazdy influencer niekde takyto zoznam mal a updatoval. Tymto sposobom by boli 100% transparentny, a ja ako citatel sa vzdy mozem spatne pozriet (ak napr jete v nejakej restike) ci je to platena spolupraca alebo nie. Tiez by ma zaujimal objem - mate tych spolupraci 5 alebo 40? Myslim ze to by bola ta prava transparentnost. A nie mat tam iba dlhodobe, ale vsetky spoluprace. Jediny problem vidim v tom, ze sa influenceri tohto napadu budu stranit,pretoze vyjde najavo ze to ten teleshoping naozaj je. Ale ak si stojite za tym ze to u vas tak nie ja (comu ja osobne verim) tak preco nie?

      Vymazat
    3. Sepsat ke každé spolupráci proč jste na ní přistoupily mi přijde taky dobrý nápad. Ostatně, celé tohle téma je zajímavé.

      Vymazat
  2. Super článek, já vidím problém ale jinde. Od nějaké doby se influenceři naučili označovat reklamu, co byl na nich naložený nátlak se strany odběratelů... Bohužel objevil se jiný nešvar a to hlavně mezi herci a veřejnými osobami, kteří taky spolupracují s firmami ale označování reklamy vůbec neřeší. Protože jejich odběratelé na nich nekladou nátlak, ale je to úplně stejná spolupráce jakou máte Vy.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, zajímalo by mě, jak se stavíte ke značce H&M a jejím nedávným kauzám (dětská práce, nedostačující pracovní podmínky atd.). Pokud se nepletu, tak spolupráce s touto značkou se ve Vašich příspěvcích objevuje... Všimla jsem si, že např. Anie Songe se od ní nedávno poměrně razantně distancovala. Zároveň by mě tohle zajímalo i třeba kvůli značce samotné (její postoj, prevence atd.), ale nemůžu k tomu dohledat zcela relevantní informace, maximálně pár mediálních článků. Moc by se mi líbilo, kdybyste například i tohle mohly jako influenceři zprostředkovávat.
    Díky za odpověď, Evča.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, skús si pozrieť film True cost, tam sa H&M spomína v dosť nepeknom svetle :)

      Vymazat
  4. Holky, super článek:) Já to vidím stejně a velký problém vidím v poslední době právě u celebrit, jak psala slečna v komentářích... Před nějakou dobou jsem o tom taky sepisovala článek, takže pokud by někoho ze čtenářů zajímal pohled další 'influencerky', můžete se podívat: https://www.stylishcoffee.cz/hashtag-ad/ :)

    OdpovědětVymazat
  5. Holky, váš blog a vás osobně mám ráda. Jste jedny z posledních, které blog a další sítě dělají od srdce, se zájmem a nějakou odpovědností. Ale co mi upřímně přijde mimo, je ten projekt Elite bloggers. Ten "projekt" musel dát teda hodně práce! (samozřejmě ironie) Vymyslet, aby všichni označovali spolupráce. A neměli by to dělat všichni automaticky? Kor v samotné Elite? To jako skončí měsíc transparentnosti a najednou zase všechny reklamu označovat budou, jak se jim zachce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkujeme :) nene, jde o to, že blogerky z Elite Bloggers ji označovali, označují a označovat budou a tyto pravidla budou dodržovat. Jde spíš o to apelovat na další influencery, aby to taky přijali za své, aby se o tom více mluvilo a stalo se to normou. Bohužel to teď pro spoustu influencerů automatické není a to se tento projekt snaží změnit :)

      Vymazat
  6. Ahoj,
    váš pohled na spolupráce je mi hodně blízký a je jen škoda, že takovýto nemá víc influencerů!

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek holky! Na něco takového jsem čekala hodně dlouho :) Snad teď o těch spolupracích bude spekulovat o to míň lidí! Jsem ráda, že tomu někdo konečně dal nějakou hlavu a patu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Super článok, ktorý by som dala prečítať každému blogerovi/ influencerovi na akejkoľvek platforme. :) Súhlasím, že cesta spoluprác je proste pokus-omyl a my sa z toho môžeme len poučiť do budúcna. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  9. ahoj! super článek, taky jsem pro férovost a transparentnost. Ráda bych se vrátila ke Colours od Ostrava a HMku. Tamara Klusová a jí podobní napadali vás a všechny účastníky i návštěvníky festivalu, obzvlášť co se týče HMka. Odradilo vás to třeba od spolupráce? Nebo od toho abyste tam jely příští rok?

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, opravdu povedený článek (stejně jako ten poslední) a je od vás hezké se k negativním komentářům vyjádřit. Osobně si myslím, že není zapotřebí označovat zda jde o reklamu. Nevím, proč musí lidi zajímat zda jste nebo nejste za něco zaplacené. Herci, zpěváci nebo modelky to taky všude nepíšou a neříkají a dá se říct, že je to to samé. Taky ovlivňují své fanoušky tím, co zveřejní, k čemu se vyjádří, co používají za pastu na zuby... Celkově mi přijde, že lidi potřebují poslední dobou jenom kritizovat, všechno shazovat a "hejtovat". Ale to je jenom můj názor. Nepotřebuji u příspěvku vidět "#ad" nebo "#spoluprace" nebo cokoliv jiného. Jde jen o to, abyste byly (a samozřejmě i ostatní veřejné osoby) upřímné, ale co si budeme nalhávat, vždy se najde někdo kdo by pro peníze udělal vše a to nezmění ani žádný tag na IG nebo YouTube.

    Přeji vám holky jenom to nejlepší, ať se vám daří a stále zůstanete své. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Musím přiznat, že poslední dva članky mě velmi zaujaly. Rád nakoukávám pod pokličku a jsem rád, že s námi sdílíte tyto informace. Většina lidí vidí jen hezký obrázky, sestříhaný a upravený videa, ale ani si nedovedou představit, kolik je za tím vším práce. Pokud někdo nesouhlasí, tak se OPRAVDU zkuste posadit před kameru, povídat si s ní a pak to vše dát dohromady do podoby hezkého videa. Uvidíte, že to není tak jednoduchý, jak se zdá.

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za článek. Musím říct, že ve vaší tvorbě dost oceňuju mj. právě to, že reklamu nezastíráte. Osobně by mě zajímalo video, ve kterém explicitně zmíníte, na základě jakých hodnot si vybíráte firmy ke spolupráci. Pro mě osobně je třeba dost na hraně to, že podporujete jak české eticky šijící tvůrce, tak globální značky vykořisťující zaměstnance v Asii. Podobně mám třeba dost ambivalentní postoj k tomu, že podporujete Avon pochod, jehož idea je prima, na druhou stranu samotná firma mi příliš sympatická není (zejména kvůli její minulosti a lhaní a následném mlžení ohledně testování na zvířatech). Takže by pro mě bylo dost podnětné poslechnout si, kde máte svoje mantinely a co konkrétně je vám třeba u firem naopak vyloženě sympatické. Každopádně díky za vaši tvorbu.

    OdpovědětVymazat
  13. Poslední odstavec - "jsme jenom lidi" to vystihl uplně nejlépe :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  14. We are direct mandate to providers and facilitators of all types of Bank Guarantee (BG), SBLC for Lease and Purchase. We engage in MTN, PPP programs, MT109, MT799, MT760, Loans, Sale and Lease of Financial Instruments. In addition we have a track record of 100% deliverance rate with the best workable procedures in the Financial Instruments industry. Our providers are very reliable and ready to transact.


    We have an excellent relationship with top rated banks in both Europe and Asia, Stock brokers and financial institutions all over the world. Within a short and transparent transaction period we can provide the SBLC/BG for your Heavy/Light project funding.

    We look forward to your cooperation as we establish a successful business relationship. Anticipating your inquiry

    Email: tekstructuredfinanceltd@gmail. com
    Skype: tekstructuredfinanceltd

    Regards
    David Thomas
    TEK STRUCTURED FINANCE LTD
    BROKERS ARE WELCOME

    OdpovědětVymazat
  15. Dekuji za velmi zajimavy clanek. Jsem za jeho obsah moc rada, a (nechapejte to prosim jako utok na vas) pokud to nejsou jen fraze, ale je to vas realny uprimny postoj, kterym se denne ridite, potom vam moc dekuji za cestnost.

    OdpovědětVymazat
  16. كيف يتم تفكيك وتركيب قطع؟
    يقوم الفنيون المحترفون بتفكيك الأثاث بطريقة احترافية للغاية من أجل تسريع عملية تخزين الرغيف لتخزينه في وقت أقل بعد الانتهاء من الفك ، ثم انتقل إلى المنزل حتى يتم تنزيل القطع ونقلها في السيارة والاتجاه إلى المستودع مباشرة لتخزين الأثاث.
    شركة نقل عفش
    شركة نقل عفش من الرياض الى الاردن
    شركة نقل اثاث من الرياض الى الاردن
    شركة نقل عفش بتبوك

    OdpovědětVymazat