Hodně lidí létání děsí. Mě naopak děsně baví. Líbí se mi ten pocit, když letadlo zrychluje, zrychluje a vzlétne. Ten výhled nad mrakama? Fascinuje mě to. Paradoxně je i osvobozující to, že můžete mít po celou dobu letu vypnutý telefon a nic vás tedy neruší a nerozptyluje. Fascinující mi přijde i to, že sednete do letadla a během pár hodin se můžete ocitnout na úplně druhé půlce světa. To už ale tak příjemné být nemusí. Dlouhé lety bývají vyčerpávající, dooost nepohodlné a když se ocitnete v jiném časovém pásmu, dost pravděpodobně na vás čeká slušný jetlag. Nebojte! Dala jsem pro vás dohromady několik tipů na to, jak takový dlouhý let co nejlíp přežít a co nejrychleji se po něm oklepat.

Začneme už výběrem letenky. Pokud jde o let s přestupem, snažte se najít možnost nejkratšího přestupu. Bude to asi ta dražší varianta, ale zvažte jestli vám to za to nestojí. Na místě budete rychleji a mnohem více svěží než když strávíte několik hodin čekáním na letišti. Taky se nám osvědčilo vybírat si spíš lety přes noc. V letadle tak spíš usnete a celé vám to lépe uteče.

Před odletem si nezapomeňte udělat check-in, tedy vybrat si sedadlo. U okýnka budete mít krásný výhled a prostor k opření se. V uličce zase lépe natáhnete nohy. Pokud si check-in neuděláte, dost možná budete usazeni na prostřední sedadlo, které vám moc pohodlí nepřinese.


Vykašlete se na krásu a soustřeďte se spíš na pohodlí. Oblečte si legíny nebo tepláky místo džínů, sportovní podprsenku co vás nebude nikde tlačit, mikinu s kapucou do které se zachumláte. V letadle bývá poměrně chladno, tak se opravdu radši oblečte. Většinou si hned po usazení zouvám boty, beru si proto dostatečně teplé ponožky nebo si jedny na let přibalím do kabelky. Pokud chcete spát, může vám pomoct maska na oči. Chvilku si na ni budete zvykat, ale protože v letadle není nikdy úplná tma, pomůže vám ji nastolit. Já taky létám zásadně nenalíčená. Mám s sebou jen balzám na rty a malé balení krému, kterým můžu dohnat suchý vzduch v letadle a hydratovat suchou pokožku obličeje a rukou. Pokud letíte přes noc, přibalte si i kartáček a zubní pastu. Pamatujte, že přes bezpečnostní kontrolu neprojdete s kosmetikou většího objemu než 100 ml.

Neprojdete ani s plnou lahví vody, ale nikdo vám nemůže sebrat láhev prázdnou. Ať už vypitou plastovou, nebo vaši vlastní opakovaně využívatelnou. Vemte si ji proto s sebou, před kontrolou ji vyprázdněte a po ní si ji znovu naplňte. Jednou se mi dokonce stalo, že před kontrolou už nebyla možnost vodu vylít, ale já si svou láhev chtěla nechat. Všiml si mě pracovník kontroly a poradil mi, ať láhev vyndám vedle své tašky a až mě na ní během kontroly upozorní, požádám je o vylití jejího obsahu. No vážně! Paní bez námitek zašla s moji lahví do pár metrů vzdálené koupelny a vrátila mi mou láhev prázdnou. 
Na letištích bývají pítka s vodou zdarma a v místech kde je bezpečné pít vodu z kohoutku si ji natočíte i na toaletách. Během letu se díky tomu nemusíte spoléhat na vodu od letušek (na kratších letech navíc už často ani není nabízena), a neumřete žízní.. Až doletíte, zase si ji můžete naplnit a znovu se napít, pitný režim pomůže vašemu tělu se lépe zregenerovat. Bez něj vás může jednoduše začít bolet hlava a to pak z celého letu udělá příšerný zážitek.


Během letu se snažte si co nejvíc odpočinout. Práce na počítači je v omezeném prostoru vašeho sedadla dost nepohodlná, tak radši vytáhněte knížku nebo si pusťte nějaký podcast, který si předem stáhněte abyste ho mohli poslouchat offline. Zkuste usnout nebo minimálně co nejvíc vypnout.

Pokud vás čeká časový posun, zkuste se rovnou naladit na čas v dané destinaci. Zkuste podle toho zařadit spánek i jídlo. Můžete si třeba rovnou přenastavit i hodinky. 

Jste na místě! Zkuste se teď co nejrychleji dostat zpátky do vaší "comfort zóny". V příručním zavazadle nebo na vrchu kufru který si vyzvednete můžete mít připravené oblečení na převlečení. Vemte si nové spodní prádlo, vyměňte si minimálně tričko, ale nejlépe uděláte, když se z "pohodlného letového outfitu" převlečete do "sice pohodového, ale civilního outfitu". Omyjte si obličej, třeba si znovu vyčištěte zuby, pročešte vlasy, namalujte se... to už je na vás, co všechno potřebujete provést, ale tahle hygienická zastávka na toaletách vám pomůže s příjemnějším začátkem vašeho pobytu na novém místě.

I když jste ještě časově rozhození, zkuste se aspoň co nejvíc to půjde přizpůsobit místnímu času. Pokud je čas jít spát, zkuste si jít lehnout. Pokud je den, zkuste vydržet co nejdéle do večera a teprve potom jít na kutě. Zkuste taky moc nenamáhat vaše tělo. Nevrhejte se hned na sportovní aktivity, neskákejte hned na surf :D. Nechte si to na druhý den, kdy budete odpočinutější.

Jaké jsou vaše zkušenosti s dlouhými lety? Máte ještě nějaké další tipy?

8 komentářů

  1. Létání také miluji, ale dlouhé lety ještě neznám. Každopádně ani na ty krátké bych si neoblíkla něco nepohodlného!

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  2. Skor som cakala nejake zdravotne rady ci vychytavky suvisiace s dlhymi letmi - ako predist opuchom, vysuseniu pokozky atd. Skoda, lebo to ze si mam v lietadle citat som uz vedela :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak... a to ze si mam vyměnit spodní pradlo snad každy taky vi.
    Letam 2x ročně 18.000 km tam a zpět a musim rict, ze mam rada dlouhé přestupy, klidně i 20 hod. Prohlidnu si přístupovou destinaci, dam si dobre jídlo a kafe, projdu se a pokračují dalším letem. Kufr nechám odbavit až do cílové destinace a 24jod víza vám daji temer všude na počkání

    OdpovědětVymazat
  4. Super tipy, diky moc za tenhle skvely clanek! <3

    OdpovědětVymazat
  5. na podzim jsme letěli s rodinou do Španělska.Vše bylo v pořádku až do chvíle kdy jsme začali přistávat.Začala mě bolet hlava,zuby.uši,krk a dokonce i čelist a tváře.Tepalo mi ve spáncích a měla jsem pocit že mi hlava praskne a opravdu jsem tomu věřila.To samé sa stalo i s cestou domů.Rodiče plánují další dovolenou a já už nechci.Tak hrozně jsem se těšila a teď jen při pomyšlení na letadlo se mi dělá špatně.Nevíte jak se s tímto problémem vypořádat?

    OdpovědětVymazat
  6. Bože tento článok musím jendoznačne ukázať mojej mame! 😄 Ona má z dlhých letov hrôzu. :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  7. Létání je fajn. I když to někdy trvá věčnost. Díky za sdílení zkušeností. Z našich zkušeností víme, že spoustu starostí si ušetříte, když s sebou máte dobře organizované příruční zavazadlo :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já sama teda ještě nikdy letadlem neletěla. Letos budu mít svou premiéru, takže mi takové rady určitě příjdou vhod. Mám z toho trochu strach, ale doufám, že to dopadne dobře. Podle toho, co vím, tak poletím s Turkish Airlines a ti jsou prý celkem spolehliví.

    OdpovědětVymazat