Jak už asi víte, v září jsme se s Kubou zasnoubili. No a co vám budu povídat, od té doby je plánování, pročítání si nejrůznějších svatebních webů a časopisů a ukládání si inspirace na Pinterestu jednou z mých nejoblíbenějších aktivit.

Na jednu stranu je to jen jeden den v roce, na druhou stranu je to ale den, který odstartuje úplně novou etapu našeho společného života. Manželství!


Věřím, že je možné hezkou svatbu naplánovat za týden, nebo ji neplánovat vůbec, prostě si říct ANO na úřadě a jet zase domů. My jsme se ale shodli na tom, že to chceme pořádně oslavit a mít z toho nezapomenutelný den nejenom pro nás dva, ale i pro naší rodinu a kamarády.

S čím tedy začít? 

Počet hostů

První věc, kterou jsme začali řešit, je počet hostů. Měli jsme představu o takové menší, útulné svatbě, a když jsme dokončili seznam rodiny a kamarádů, ani jsme se nestačili divit a byli jsme na 90 lidech. To už se podle většiny článků považuje za velkou svatbu.

Rozhodnout se, koho pozvat a koho už ne, není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Musím říct, že mě docela mrzí číst příběhy o tom, jak "jedno blbé" nepozvání na svatbu může rozházet rodinné vztahy na desítky let. Ale je to asi jako se vším, kdo si nikdy nevyzkoušel plánování svatby, ten to nepochopí. Já už se rozhodně nikdy nebudu zlobit, když mě někdo nepozve na svojí svatbu, protože vím, co to všechno obnáší.

My jsme se naštěstí celkem shodli. Ty, se kterými v rodině nemáme tak dobré vztahy, v posledním roce jsme je neviděli, nebo je třeba jeden z nás za pět let vztahu ani nepoznal, ty zvát nebudeme. Pro jistotu jsme to ještě prošli i s rodiči a víceméně souhlasili. Z mé strany je to tedy asi 30 lidí, od Kuby 25 lidí, no a kde se nám to nasčítalo jsou kamarádi. Těch jsme vážně napočítali skoro 40. Ale chceme je tam mít. Chceme, aby to oslavili s námi, byli u toho a sdíleli jsme společně i tuhle naší životní událost.

Počet hostů je ale důležité vyřešit především proto, že ovlivní celkovou cenu svatby. Čím více hostů pozvete, tím větší prostor budete muset pronajmout, tím víc vás bude stát jídlo a pití a tím náročnější bude koordinace celého dne.

Koordinátorka

Když už jsme u té koordinace, i tady máte hned několik možností. Buď si to celé s přítelem se snoubencem naplánujete sami, nebo využijete pomoc rodiny a kamarádů, nebo můžete oslovit agenturu/koordinátorku, která vám pomůže vše zařídit, nebo to zařídí za vás.

Já jsem se s pár koordinátorkami sešla a nakonec jsem se rozhodla pro kompromis. Většinu věcí si s Kubou naplánujeme a zařídíme sami, ale v den svatby budeme mít na místě slečnu, která nám vše pomůže připravit, nazdobit a bude informovat hosty o tom, co se kdy bude dít.

Pokud taky zvolíte tuhle variantu, myslete na to, že je dobré i tak toho člověka průběžně informovat o tom, co jste zařídili, aby byl v obraze.

Svědek

Na volbu svědků jsme ve videu úplně zapomněli, přitom je to taky docela důležité. Každý z vás musí mít jednoho svědka, který se po obřadu podepíše do protokolu o uzavření manželství. Bez toho nemůže být manželství ze zákona potvrzeno.

Ideální je vybrat si někoho, o kom víte, že s vámi bude sdílet radost z plánování svatby a s čímkoli vám pomůže a poradí.

Rozpočet

Ještě než začnete cokoli plánovat, popřemýšlejte nad tím, jaké jsou vaše finanční možnosti. Rychle totiž zjistíte, že cokoli s přídavným jménem svatební je automaticky jednou tak drahé.

Udělejte si jasno v tom, kolik máte našetřeno a kolik jste vůbec ochotní za svatbu utratit. A pokud máte tu možnost, zeptejte se rodičů, jestli vám na svatbu něco nepřidají. Ze zkušenosti naší i našich kamarádů vím, že rodiče mají většinou z plánované svatby takovou radost, že rádi přispějí.

My jsme si vytvořili tabulku, do které jsme si vypsali všechno, co nás napadlo, že by mohlo být potřeba koupit a zařídit a orientační cenu ke každé z položek. Ono to sice může být pár věcí po tisícovkách, ale jako celek se to nasčítá.
Obecně jsem všude četla, že by měl člověk počítat s cenou přibližně 1000-1500 Kč na osobu za jídlo a pití a další největší položky jsou pronájem prostoru a ubytování pro hosty, prstýnky, šaty a oblek, fotograf a kameraman, hudba, květiny a různé další dekorace.

Datum

Je samozřejmě potřeba vybrat datum. A k tomu se pojí spousta dalších věcí, které musíte vyřešit. Chcete mít svatbu o víkendu, nebo ve všední den? Chcete, aby trvala jeden den, nebo si ji protáhnete třeba na tři? A je pro vás důležitější konkrétní datum, které se vám líbí, nebo spíš místo a oddávající?

My jsme si původně mysleli, že si vybereme datum a jednoduše se tomu vše přizpůsobí. Hned po prvním kolečku obepisování míst mi ale bylo jasné, že to tak úplně nebude. Už v říjnu 2019 mělo totiž hodně míst na rok 2020 víkendy plné, nebo bylo volných jen pár termínů. Proto je asi dobré ty věci, o kterých dneska píšu, řešit co nejdřív a ideálně se neupínat k jednomu jedinému datu, ale mít představu o období, nebo měsíci.

Místo

O výběru místa jsem psala samostatný článek - Jak vybrat místo na svatbu?, tak kdyžtak mrkněte tam. Najdete v něm i seznam míst, která nás zaujala a poptávali jsme je jako variantu pro naší svatbu.

My jsme měli jasno v tom, že chceme mít celou svatbu na jednom místě - obřad, hostinu, i odpolední a večerní party. Ideálně aby to nebylo moc daleko od Prahy, byla tam možnost nějakého ubytování a nejdůležitější podmínkou bylo, abychom tam mohli mít vlastní výčep. To se taky ukázalo jako nejvíc problematické. Většina míst má totiž nasmlouvané vlastní cateringové služby, nebo zajišťují veškeré pití. 
Na to si určitě dejte při výběru místa pozor, protože se to tím může hodně prodražit. Nejenom, že zaplatíte za pronájem prostoru, ale budete mít i omezený výběr jídla a pití.

Až pojedete na prohlídku vámi vybraného místa, zeptejte se taky na veškeré vybavení, které vám bude ten den k dispozici. To můžou být stoly a židle, reproduktory, gril, dekorace, zahrada, nebo třeba i místní koordinátorka.

Oddávající

Když už máte vybrané místo a s ním pravděpodobně zvolené i datum, je potřeba potvrdit oddávajícícho. Zase, i tady máte hned několik možností. 

Nejčastější variantou je civilní obřad. Ten může probíhat buď na úřadě, nebo se můžete s matrikářem domluvit, že dorazí na vámi vybrané místo spadající pod jeho matriku. Je dobré na matriku zavolat, nebo zajet osobně a potvrdit si datum a čas obřadu. Mohlo by se totiž stát, že bude mít matrikář zrovna v den vaší svatby dovolenou, nebo nebude ochotný přistoupit na vámi zvolený čas. Navíc je určitě fajn trošku poznat člověka, který vás bude oddávat a zkusit se s ním domluvit na průběhu obřadu a proslovu, který bude mít. Seznam matričních úřadů najdete tady.

Další možností je církevní obřad, a to buď v kostele, nebo některé církve umožňují sňatek i mimo kostel, na vámi vybraném místě. Specifikem církevních obřadů je příprava na manželství, na kterou je potřeba docházet několik měsíců před svatbou a na které s vámi duchovní probírá váš vztah, vaše představy o manželství a společně dáváte dohromady podobu obřadu tak, aby byl celý přesně podle vašich představ. Po svatbě je potom potřeba donést (nebo zaslat) protokol o uzavření manželství na matriku, která vám vystaví oddací list.

Poslední variantou, kterou jsme už také na svatbě zažili, je vlastní obřad. Snoubencům nesedla matrikářka, nechtěli církevní obřad a chtěli, aby je oddal kamarád. Oficiálně se vzali na matrice den před svatbou a obřad už si pak udělali jen jako takovou hezkou a uvolněnou oslavu pro rodinu a kamarády.

My jsme nakonec měli neuvěřitelné štěstí a při výběru místa jsme dostali doporučení i na úžasnou oddávající. Je to farářka církve československé husitské a už od listopadu k ní pravidelně chodíme na přípravu. Sice ani jeden z nás není věřící, ale hned na prvním sezení jsme se ujistili, že to není problém. Sezení mají úžasnou atmosféru a jsou skoro jako taková párová terapie. Samotné by nás nikdy nenapadlo se třetím člověkem jen tak mluvit o našem vztahu, ale oba cítíme, že je to skvělý způsob, jak vztah ještě víc upevnit, udělat si chvilku pro sebe a diskutovat o hodnotách, které jsou pro nás důležité.

Fotky a video

No a poslední věc, o které bych chtěla dneska mluvit, jsou fotky a video. My si určitě přejeme uchovat vzpomínky i touhle cestou a máme pár oblíbených tvůrců, jejichž styl je nám blízký. Tady rozhodně platí to, že se nedokáží rozdvojit. Proto je potřeba fotografy a kameramany kontaktovat co nejdřív a zamluvit si datum, aby s vámi počítali.

Tak tohle byli naše první kroky, teď nás čekají prstýnky, šaty, oznámení a web, jídlo, pití a sladké, hudba, dekorace a kytky, líčení a účes, vymyslet program a nastudovat si tradice.

Budu moc ráda, když mi do komentáře napíšete vaše zkušenosti s prvními krůčky při plánování svatby! A čím víc tipů, tím líp!

7 komentářů

  1. Ahoj mela bych tip na kvetiny a kvetinovou vyzdobu. Myslim si,ze by se k tobe hodily kvetiny co nabizi jedna slecna ktera si rika na facebooku svazek, tvori originalni kvetiny takove etericke jako pro vily. Info na svazek.eu nebo na fb https://m.facebook.com/svazek/?tsid=0.3846377306605029&source=result. Hodne stesti pri planovani 😊

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě je nejdůležitější na celé svatbě matrika:D (pokud máte duchovního oddávajícího, tak tohle odpadá, ale ti zas mají dost často taky na rok dopředu plný diář) Nám bylo datum uplně jedno, ale nechtěli jsme léto, když mají lidi dovolenou, tak jsme si řekli, že chceme červen. Pak jsme si hodili na papír hosty a podle toho jsme vybírali místo - to jsme rezervovali v srpnu 2018 a na 2019 už to bylo dost rezervovaný, ale naštěstí se tam víkend v červnu našel.) No a pak to začlo - na matrice brali rezervace termínů až od 1.11., ale místo už samozřejmě chtělo mít zaplacenou zálohu, tak to byl tak trochu risk..1.11. jsem hned v 8 volala na matriku, nešlo se tam dovolat, když už mi to paní zvedla, tak říkala, že mají milion telefonů a do toho tam jsou lidi osobně a že na náš den mi může nabídnout už jen 15:00..naštěstí jsme chtěli odpolední svatbu, přesně tenhle čas, ale plno lidí by z toho asi nebylo nejšťastnější..ještě jsme měli variantu, že místo jsme měli od čtvrtka do pondělí následujícího týdne, tak přinejhorším bychom to ze soboty přesunuli na pátek..no ale nečekala jsem, že bude takový nával, žádný speciální datum to nebylo. A blbý je, že někde matriky berou termíny až po novém roce, ale místa na svatbu bývají obsazená minimálně rok, někdy i víc dopředu:(
    Jinak s dary - my jsme i na info kartičky k oznámení psali, že žádné dary nechceme, jako vůbec, ani finanční, ale nakonec to vyšlo tak, že každý dával tak 1 tis. na osobu a od rodičů jsme dostali peníze, že bych za to uspořádala svatby aspoň tři takové, jako jsme měli..což jsme ale nechtěli a pak mě mrzelo, že jsme tedy na něčem šetřili a mohlo to být pro hosty příjemnější. V tomhle bych asi budoucím nevěstám fakt radila, ať se narovinu rodičů zeptaj, jestli jim chtějí dát nějaký dar, aby věděli dopředu, co a jak. Protože já peníze měla, o to nešlo, ale nechtěli jsme za svatbu dávat víc, než jsme si řekli, že je pro nás OK, a pak to bylo takové provizorní, že mi bylo blbý, že jsme některý věci nedořešili.
    Ještě radím nerozbalovat svatební dary veřejně, nás by to ani nenapadlo, ale někde se to dělá, ale fakt to nedoporučuju, za prvý jsme u toho oba buleli:D a za druhý by bylo blbý, kdyby každý viděl, jak z těch přání lítají bankovky a kolik, tak jsem fakt ráda, že jsme si to nechali na druhý den odpoledne, když už byli všichni pryč.)
    A ještě jedna rada za mě - když nechcete, tak na tom nešetřete, my měli ale s manželem představu o limitu, co za to chceme dát a taky u každé věci jsem věděla, kde třeba chci šetřit (oblečení, prsteny) a kde ne (jídlo, dort - no nakonec bylo oboje dost levné na to, jak dobré to bylo, což jsem ani nečekala.).
    Taky pokud někdo má svatbu v místě, kde není restaurace, URČITĚ zaplaťte kámoše, někoho, prostě na obsluhu rautu, pití, točení piva a tak, my tohle neměli a dost by se to hodilo..takhle se nám stalo, že jsme v šest večer vytáhli dort z lednice a cukrářka nám ho dávala zmražený, bylo vedro, že do odpoledne bude ideální, jenže lednice nechladila ale mrazila, tak uprostřed byl zmrzlý i v době krájení:D

    OdpovědětVymazat
  3. Musím veľmi pochváliť tieto fotky! :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásný blog!
    Já bych chtěla upozornit.... my jsme měli hrozný problém sehnat dobrou kapelu, proto doporučuji kapelu shánět jako jednu z prvních věcí :))
    Přeji hodně sil a ať se vše povede ❤️

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj z vlastnej skúsenosti môžem len povedat, že hlavné je aby ste si ten deň užili. Dopriať si pred svadbou veĺa oddychu aby si vo svoj deň nepadala ešte pred vecerou dolu nosom 😊. Ak nie si úpnlný detailista maniak tak si nerobiť starosti ak sa niečo nepodarí podľa predstáv. Vždy sa niečo pokazí ale patrí to k tomu. Mi sme mali našu svadbu naplánovnu asi za týzden. Keďze sme si vybrali dátum ktorý nikto nechce (piatok trinásteho ) 😜 tak matrika bola jednym telefonátom vybavená. Obaja milujeme hory tak Tatry bola jasná voľba. No a nakoniec sme len našli penzion kde nás a naš rodinu ubytovali a bolo hotovo. Mali sme malú svadbu (12 ludí) a aj tak som mala v ten deň čo robit keďze od rána sme fotili, potom sa šlo na obrad a nakoniec na rodinny obed. Bolo to úplne super aj keď som tam nemala všetkých ktorých som tam chcela mať aj tak to bol nádherný zážitok. Do 21.00 sme mali hotovo. Na druhý deň sme šli aj s rodinou na výlet do hôr a bol to nádherný zázitok, pretože nemáme vela príležitosti ísť takto všetci spolu niekam na výlet. Bolo to super, keďze jediná moja starosť bolo dopraviť sa do Tatier a hlavne nezabudnút šaty doma. Prajem Vám aby Vás svadobný deň dopadol podĺa vašich predstáv a mali ste naň čo najkrajšie spomienky 😘

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek a video. Určitě mi to pomůže. Bude video o tom jak vytvořit diář? A chci se zeptat jestli příšťí rok bude diář i pro kluky myslím to takhle: chtěl/a bys. Napříklaf ale je to samozřejmně na vás. Jen říkám že váš diář používá mnoho kluků. Hezký nový rok.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě radím nerozbalovat svatební dary veřejně, nás by to ani nenapadlo, ale někde se to dělá, ale fakt to nedoporučuju, za prvý jsme u toho oba buleli:D a za druhý by bylo blbý, kdyby každý viděl fireboy and watergirl, jak z těch přání lítají bankovky a kolik, tak jsem fakt ráda, že jsme si to nechali na druhý den odpoledne, když už byli všichni pryč.)

    OdpovědětVymazat